Grzyby trujące

Niektóre gatunki grzybów po zjedzeniu mogą wywołać niepożądane skutki w organizmie ludzkim – mowa tu o grzybach trujących.

Tego rodzaju grzyby dzieli się na kilka grup, ze względu na charakter ich działania na człowieka:

1. Gastrotoksyczne – zawierają cały szereg różnych toksyn, które mogą wywołać wymioty, biegunkę lub nudności. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: gąski, pieczarki, mleczaje, tęgoskóry, olszówki, a także niektóre borowiki.

2. Halucynogenne – zawierają psylocybinę i psylocynę, które mogą wywołać uczucie błogostanu lub psychozę, halucynacje lub wymioty. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: łysiczka meksykańska, łysiczka lancetowata (najpopularniejsza w Polsce), a także Psilocybe cubensis, Psilocybe tampanensis oraz Copelandia cyanescens.

3. Cytotoksyczne – zawierają amanitynę, fallotoksynę oraz orellaninę, które mogą wywołać ból brzucha lub silne wymioty, w bardziej skrajnych wypadkach mogą doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek, ośrodkowego układu nerwowego lub wątroby – UWAGA: ich działanie jest opóźnione, nawet do kilku dni po zjedzeniu. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: muchomor sromotnikowy i jego podgatunki, zasłonak rudy, hełmówka obrzeżona oraz niektóre rodzaje czubajek.

4. Ośrodkowe – zawierają gyromitrynę, która może wywołać ból brzucha, silne wymioty, biegunkę, zaburzenia świadomości, zaburzenia koordynacji, a nawet uszkodzenie nerek i wątroby – UWAGA: ich działanie jest opóźnione, zwykle do kilku godzin po zjedzeniu. Do tego rodzaju grzybów należy m.in.: piestrzenica kasztanowata.

5. Quasi-atropinowe – zawierają kwas ibotenowy, muskarynę oraz muscymol, które mogą wywołać zawroty głowy, zaburzenia wzroku, biegunkę, wymioty, ból głowy lub naprzemienną senność i pobudzenie. Do tego rodzaju grzybów należy m.in.: muchomor czerwony.

6. Obwodowe – zawierają muskarynę, która może wywołać biegunkę, torsje, przyspieszone bicie serca, spadek ciśnienia tętniczego lub ślinotok. Do tego rodzaju grzybów należą m.in.: borowik grubotrzonawy, borowik szatański, borowik ponury, strzępak ceglasty oraz strzępak czerwony.

7. Podobne do zatruć muchomorami – zawierają fascykulole, która może wywołać zaparcia, wymioty lub biegunkę. Do tego rodzaju grzybów należy m.in.: maślanka wiązkowa.