Naturalne antybiotyki

natybiotyki

Antybiotyki to lekarstwa pozwalające na szybkie zwalczenie wroga. Niestety, ich powszechne stosowanie sprawia, że organizm uodparnia się, wobec czego bakterie przestają reagować na ten rodzaj leku.
Przyjmując antybiotyk niszczy on zarówno dobre i złe bakterie powodując zachwianie flory bakteryjnej, która chroni nas przed różnego rodzaju chorobami.
Kiedy lekarz przepisze nam antybiotyk, ważne jest przestrzeganie pewnych zasad związanych z ich przyjmowaniem. Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Jak bezpiecznie przyjmować antybiotyki.

Nadchodzi zima, okres zachorowań, a więc i przyjmowania leków. Ze względu na fakt, iż antybiotyki uodparniają nasz organizm, warto sięgać po naturalne preparaty, które wykazują właściwości zbliżone do działania antybiotyków. Co ważne, nie niszczą dobrych bakterii, zatem wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit.

Naturalne antybiotyki niszą bakterie, wirusy oraz grzyby, nie wywołując przy tym skutków ubocznych.
Jednym z najbardziej popularnych antybiotyków naturalnych jest czosnek stosowany od wielu lat w leczeniu przeziębień. Wykazuje on właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne , co jest zasługą zawartych w czosnku związkom siarki.
Najzdrowszą postacią czosnku jest ten świeży, który można pokroić lub przecisnąć przez specjalną praskę.
Ze względu na swe właściwości warto sięgać po niego zapobiegawczo stosując w okresie zachorowań dodając do kanapek czy sałatek.
Czosnek może posłużyć także do sporządzenia z niego mikstury. Otrzymamy ją poprzez zalanie szklanką wódki 50 g startego czosnku. Miksturę tę należy odstawić na 5 dni, następnie przecedzić i pić 5-20 kropel mikstury z ¼ szklanki kefiru lub mleka.

Bakterie, infekcje, kaszel zwalcza także cebula, będąca źródłem witamin A, C, z grupy B oraz związku wapnia i magnezu.
Wiele osób, gdy tylko odczuwa łamanie w kościach czy inne objawy sygnalizujące chorobę wykonuje syrop z cebuli. To świetne lekarstwo, które szybko podane, potrafi zahamować rozwój choroby.
Syrop z cebuli – przepis:
Przygotować 5-6 cebul, miód oraz słoik.
Cebule obieramy i kroimy w plasterki, następnie wkładamy do słoika zalewając warstwy miodem. Po włożeniu wszystkich plastrów, słoik zakręcamy i odkładamy w ciepłe miejsce. W sezonie grzewczym możemy go postawić na kaloryfer. Kiedy sok z cebuli puści, co następuje w ciągu kilku godzin od wykonania syropu, jest on gotowy do podania.
Zalecana dawka: 1 łyżka 4 razy dziennie.

Kolejnym składnikiem zalecanym w okresie jesienno-zimowym jest miód. Działa on przeciwzapalnie, przeciwbólowo, wykrztuśnie, doskonale zwalcza chrypkę i kaszel. Miód wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych, niszczy bakterię helicobacter pyroli.

Właściwości lecznicze wykazuje także cytryna. Warto zatem posiadać ją w swojej kuchni, by dodać ją, razem z miodem do herbaty, którą rozgrzejemy się po przyjściu do domu.

Skutecznymi preparatami zwalczającymi przeziębienie, katar, kaszel są także olejki eteryczne, które stosuje się najczęściej do inhalacji.
Olejki eteryczne – działanie
W zależności od problemu sięgnąć należy po odpowiedni olejek eteryczny. Z infekcjami górnych dróg oddechowych, kaszlem, anginą i katarem świetnie radzą sobie olejek eukaliptusowy, sosnowy, kamforowy, lawendowy, tymiankowy, anyżowy, cynamonowy, z drzewa herbacianego.
Wirusy zwalczają olejek sosnowy, świerkowy oraz jałowcowy.
Kuracji z wykorzystaniem olejów eterycznych nie powinny jednak przeprowadzać kobiety w ciąży oraz małe dzieci.

Swój organizm znamy na tyle, by wiedzieć, że zbliża się choroba. Warto dlatego wyprzedzić ją, sięgając po naturalne produkty, które nie pozwolą rozwinąć się wirusom i bakteriom. Zapobiegajmy, dzięki czemu unikniemy konieczności leczenia.

Zobacz źródło informacji:

apetistin sklep I varicolen allegro I depresin jak stosować I lashparade odżywka do rzęs