Poradnik grzybiarza

Co musisz wziąć ze sobą, wybierając się do lasu na grzybobranie?

Przede wszystkim ubranie: długie gumowce – chronią przed rosą, grube skarpety – zapewniają ciepło i komfort, kurtka przeciwdeszczowa – na niezapowiedziane ulewy.

Niezbędny sprzęt: nóż – musisz mieć czym obcinać grzyby, atlas grzybów (najlepiej z wyraźnymi zdjęciami) – w razie wątpliwości będziesz mógł porównać znaleziony okaz ze zdjęciem, szmatka – może przydać się do oczyszczania grzybów z ziemi i liści, koszyk wiklinowy – gdzieś trzeba pakować znalezione okazy.

Podczas grzybobrania bardzo ważna jest koncentracja i spostrzegawczość (niektóre grzyby są sprytnie ukryte – tylko sprawne oko może je dostrzec). Pamiętaj, że grzyby rosną zwykle w gromadach, jeśli znajdziesz jednego, dokładnie obejrzyj również otaczający go teren. Jeśli znajdziesz grzyba, najpierw dokładnie mu się przyjrzyj, ponieważ istnieje ryzyko, że nie jest to ten, za którego się podaje (wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do tych jadalnych gatunków). Jeśli poczujesz choćby cień wątpliwości, porównaj znaleziony okaz ze zdjęciem w atlasie, przeczytaj też opis i postaraj się znaleźć wszystkie jego cechy charakterystyczne. Jeśli nadal nie jesteś pewien, możesz polizać grzyb pod kapeluszem, jeśli poczujesz gorzki smak, oznacza to, że jest to jednak niejadalny okaz.

Pamiętaj, że grzybów nie można wyrywać, jeśli chcesz zebrać jakiś okaz, postaraj się go wykręcić, a pozostałą grzybnię przykryj ziemią. W razie problemów, możesz też użyć noża, jednak nigdy nie zostawiaj obciętego trzonka w ziemi, bo zgnije i w tym miejscu nie pojawi się już nowy grzyb (a tak będziesz znać miejsce, gdzie za jakiś czas z pewnością pojawi się kolejna owocnia).

Nie zbieraj zbyt młodych grzybów, ponieważ trudno jest rozpoznać wszystkie cechy, świadczące o tym, że należy on do grzybów jadalnych. Nie zbieraj też zbyt starych grzybów, ponieważ są niezdrowe. Jeśli znajdziesz niejadalny lub trujący grzyb, nie niszcz go – bowiem może on stanowić pożywienie dla jakichś leśnych stworzeń.

Po oczyszczeniu zebranych okazów przy pomocy szmatki, ułóż je w koszyku kapeluszami do dołu.